In de kijker

09 maart 2018

Nieuw én duurzaam kantoorgebouw voor Tribù

Nieuw én duurzaam kantoorgebouw voor Tribù

Producent van exclusief en duurzaam tuinmeubilair Tribù, winnaar van de prestigieuze Ambiorixprijs, vierde haar 50-jarig jubileum met een nieuw kantoorgebouw. Encon voorzag het gebouw van een milieuvriendelijk verwarmings- en koelingssysteem en andere energiezuinige technieken. Een mooi voorbeeld van zowel kostenbesparingen in combinatie met CO2-besparingen.


Lees meer

09 maart 2018

300 energie-intensieve bedrijven besparen samen het verbruik van 150.000 gezinnen

Bedrijven kunnen spectaculaire besparingen realiseren met kennis uit onverwachte hoek

Energiespecialist Encon heeft een aanpak uitgewerkt die energiebesparingen realiseert die tot 3 keer hoger ligt dan het gemiddeld EBO-project in grote. Hoe dat kan? Door de kennis en inzichten van de mensen op de werkvloer te gebruiken.


Lees meer

31 januari 2018

233 deelnemers, Encon naar de finale met Infinity Building

233 deelnemers, Encon naar de finale met Infinity Building

Belfius Smart Belgium Awards 2017
233 deelnemers, Encon naar de finale met Infinity Building

Categorie ‘Belfius Smart Company Awards < 10 miljoen omzet’
10 finalisten waaronder:

Encon – Futuristisch hoofdkantoor is toonbeeld van slimme energie


Lees meer

Wat betekent de wijziging van de steun voor een zonne-energie project?

Wat betekent de wijziging van de steun voor een zonne-energie project?

Op 1 april 2018 gaat het steunmechanisme voor zonne-energie in Vlaanderen wijzigen. De belangrijkste wijziging in het energiebesluit is het verkorten van de steunperiode van 15 naar 10 jaar. Omdat het totale subsidiebedrag ongeveer hetzelfde blijft, stijgt de steun per opgewekte MWh elektriciteit met meer dan 22€. Indien 80% van de opgewekte energie intern wordt verbruikt daalt de terugverdientijd voor een PV-installatie van ongeveer 8 jaar naar 6,5 jaar. 


Lees meer

13 december 2017

Eindwerk rond Artificiële Intelligentie kaapt Encon Energieprijs 2017 weg

Student bedenkt zelflerende software die al na 8 dagen goedkoper werkt dan een verwarmingsthermostaat. 

Brussel/Bilzen — De 7e editie van de Encon Energieprijs levert een spectaculaire winnaar op. Thijs Peirelinck, Masterstudent in de Wetenschap van Artificiële intelligentie aan de KU Leuven, ontwikkelde een zelflerend systeem voor verwarmingsinstallaties. Het systeem blijkt zo snel en efficiënt bij te leren, dat het al na 8 dagen een lagere energiefactuur oplevert dan de traditionele thermostaat. Thijs ontving zijn prestigieuze prijs uit handen van Minister van Energie Bart Tommelein.


Lees meer

Belgische knowhow van Encon aan basis zonne-project van WDP in Nederland.

Belgische knowhow van Encon aan basis zonne-project van WDP in Nederland.

“Geen toeval dat de onderneming van het jaar ook fundamenteel investeert in duurzaamheid.”

Onderneming van het jaar WDP realiseert op dit ogenblik een indrukwekkend project in zonne-energie in Nederland. Dat deze onderneming van het jaar zo ver gaat, is geen toeval volgens energiespecialist Encon, dat tekende voor de begeleiding en coördinatie van het massieve project. Bedrijven die voorloper zijn in hun eigen sector, denken meestal ook verder als het op duurzaamheid aankomt, stelt CEO van Encon vast.


Lees meer

17 september 2017

Encon is op zoek naar diverse nieuwe medewerkers voor de vestiging in Gent en Limburg

Extra vacatures op verschillende afdelingen

Encon is op zoek naar nieuwe medewerkers op diverse afdelingen. We zoeken zowel consultants, als projectingenieurs hernieuwbare energie, energiemonitoring als HVAC, maar ook in de commerciële afdelingen. Zie: http://www.encon.be/nl/vacatures.aspx


Eternit bespaarde al 300.000 euro dankzij geïntegreerde aanpak Encon

Eternit bespaarde al 300.000 euro dankzij geïntegreerde aanpak Encon

Interactieve workshops met medewerkers resulteren in bijzondere energiebesparingen bij grote bedrijven

Energiedeskundige Encon heeft een unieke geïntegreerde aanpak uitgewerkt die resulteert in forse energiebesparingen bij grote bedrijven. Via interactieve workshops combineert de procedure namelijk externe expertise met interne bedrijfskennis. Hierbij worden medewerkers uit alle lagen van het bedrijf betrokken om mee te denken over duurzame maatregelen binnen het bedrijf. Die betrokkenheid creëert een groter draagvlak binnen de organisatie, waardoor de solide initiatieven rond energie sneller geïmplementeerd kunnen worden. 


Lees meer

19 mei 2017

Minister Tommelein legt eerste steen van één van de duurzaamste KMO-gebouwen van Europa.

Minister Tommelein legt eerste steen van één van de duurzaamste KMO-gebouwen van Europa.

Bilzen – Gisteren startte officieel het bouwtraject van één van de duurzaamste kantoorgebouwen in Europa: het Infinity-gebouw in Bilzen. Dat gebeurde met een wel heel bijzondere persconferentie: geen volwassenen achter de tafels op het podium, maar alleen maar kinderen. De kinderen van de werknemers van energiespecialist Encon, initiatiefnemer van het project. Dit kantoorgebouw wordt het eerste KMO-gebouw in Europa dat de 2 belangrijkste duurzaamheidscertificaten (BREEAM én LEED) samen zal behalen. 


Lees meer

20 december 2016

Vlaamse student ontwikkelt technologie met internationaal potentieel

ENCON Energieprijs 2016 voor student die nieuwe iris voor zonnereactor bedenkt.

Ingenieursstudent Jonathan Bogaerts ontvangt prestigieuze prijs uit handen van Vlaams minister van Energie en viceminister-president Bart Tommelein

Brussel – Jonathan Bogaerts wint de 6de Encon Energieprijs met zijn thesis die inspeelt op de internationaal nieuwe technologie van zonnereactoren. Zonnereactoren worden onder andere gebruikt om waterstof te produceren uit methaangas. Als de uitvinding van de student doorgang vindt, zullen dergelijke zonnereactoren in de toekomst goedkoper gebouwd kunnen worden. “Zijn inzicht op jonge leeftijd is dermate innoverend en efficiënt dat hij zelfs voor internationale Master- en PhD.-studenten een voorbeeld is,” volgens zijn promotor en autoriteit terzake, Prof. Dr. Nesrin Ozalp van de University of Minnesota.


Lees meer

21 december 2016

Reactie op de oproep van bedrijf DataCamp om te stoppen met studeren

Studenten, stop vooral NIET met studeren!

Het bedrijf DataCamp uit Leuven roept studenten op om te stoppen met studeren en onmiddellijk (bij hen) aan de slag te gaan. Om die studenten te overhalen tot deze drastische stap, heeft het bedrijf zelfs een bonus van 15.000 euro over.

Het belangrijkste argument daarvoor is dat heel wat studenten al de nodige kennis en ervaring hebben om aan de slag te gaan en hun tijd dus alleen maar verdoen op de schoolbanken. ‘On the job’ zouden de studenten ook meer leren.

Het is een gewaagde maar vooral ook gevaarlijke stelling die studenten een totaal fout beeld geeft. Dat zeggen we uit ervaring. De schrik slaat ons dan ook om het hart dat studenten dit waanzinnige advies ook echt zouden opvolgen.


Lees meer

01 december 2016

Verplichte energieaudit voor grote ondernemingen - Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Alle bedrijven, met uitzondering van KMO’s, moeten tegen 31 december 2016 een erkend energiedeskundige hebben aangesteld om een energieaudit te laten uitvoeren.


Lees meer

08 december 2016

Verplichte energieaudit voor grote ondernemingen

Alle bedrijven, met uitzondering van KMO’s, moesten tegen 1 december 2015 een energieaudit laten uitvoeren. Wat als u nog geen verplichte energieaudit heeft?


Lees meer

07 november 2016

Ralph Hendrickx van Encon geeft interview op Radio1

Ralph Hendrickx van Encon geeft interview op Radio1

Op maandag 7 november start in Marrakech de 22ste klimaatconferentie. De afspraken van Parijs moeten daar in daden worden omgezet. Ook de landen uit het zuiden moeten een duit in het zakje doen. Nochtans zijn er hier en daar al mooie voorbeelden te noteren. Bonus sprak met Johan Elsen (Oikocredit) en Ralph Hendrickx (Encon) over klimaatvriendelijke energieprojecten in Afrika en in Latijns-Amerika.


Vlaanderen exporteert energiekennis naar één van de duurzaamste landen ter wereld

Vlaanderen exporteert energiekennis naar één van de duurzaamste landen ter wereld

Genk-Monte Video —  Encon, Vlaanderens specialist in duurzame energievoorziening, exporteert sinds kort zijn kennis naar Uruguay. De eerste Uruguayaan sluit op dit ogenblik zijn opleiding in Genk af. Terwijl Uruguay nu al één van de duurzaamste landen ter wereld is, kan het toch nog leren van Vlaamse duurzaamheidskennis.

Uruguay is voor veel Belgen een ver en onbekend land. Toch is Uruguay, met een energievoorziening die nu al voor meer dan 90% uit hernieuwbare energie komt, één van de duurzaamste landen ter wereld. Helemaal opzienbarend is dat het land die ontzettende voorsprong in minder dan 10 jaar heeft opgebouwd. Toch kan het Zuid-Amerikaanse land op heel wat vlakken nog bijleren.


Lees meer

Wat als State Grid Amerikaans was?

Als het bod van State Grid wordt goedgekeurd, worden Chinezen voor 14% eigenaar van het grootste gedeelte van het Vlaamse energiedistributienet. Er is de laatste dagen flink gediscussieerd of het toetreden van een Chinees staatsbedrijf wel zo’n goed idee is. Zeker nu ook de Staatsveiligheid haar bedenkingen heeft geuit. Dat laatste is extra jammer. Omdat het de aandacht afwendt van een vraag die veel fundamenteler is dan die of een Chinees staatsbedrijf wel betrouwbaar blijkt.

Het belang van ons energiedistributienet kan moeilijk worden overschat. Het klinkt als een overdreven stelling, maar dat is het niet. Het bewijs daarvan is er, en iedereen kent het. Voor dat bewijs moeten we zelfs niet ver graven in ons geheugen. In 2015 maakte Vlaanderen zich voor het eerst zorgen over een zogenaamde ‘black out’.


Lees meer

07 september 2016

Bedrijven leren spaarzaam omgaan met energie op PXL.

Hoe kan je als bedrijf besparen op je energiefactuur? De meest voor de hand liggende methode is om de energiebesparende maatregelen zelf uit te voeren, maar dat kost meestal stukken van mensen. Een ander alternatief is om een ESCO-bedrijf zoals Encon in te schakelen. ESCO’s of Energy Service Companies zijn bedrijven die instanties helpen om energiezuiniger te werk te gaan. Dit systeem is al ingeburgerd in de Verenigde Staten, en wint nu ook stilaan in Vlaanderen aan populariteit.

Bron: TVL


22 juni 2016

Nieuw hoofdkantoor voor Encon - duurzaamste kantoorgebouw van Europa

Nieuw hoofdkantoor voor Encon - duurzaamste kantoorgebouw van Europa

Encon heeft nood aan een nieuw hoofdkantoor en het wordt een bijzonder gebouw dat een voorbeeld zal zijn op vlak van energiezuinigheid en duurzaamheid. Ons nieuwe hoofdkantoor zal één van de meest duurzame gebouwen van Europa worden. Het gebouw heeft infinity, refererend naar zijn specifieke vorm en naar de duurzaamheid die het in de praktijk wil brengen.


Lees meer

01 juni 2016

‘Asset as a service’ via Inesco biedt Farm Frites mooie opportuniteit in verlichting

‘Asset as a service’ via Inesco biedt Farm Frites mooie opportuniteit in verlichting

Bij Farm Frites worden jaarlijks 1,3 miljoen ton aardappelen verwerkt. Farm Frites is daarmee één van de grootste aardappelverwerkende bedrijven ter wereld. Om dat mogelijk te maken, beschikt het bedrijf over zes productielocaties die volcontinu werken. Voor de sites in Lommel en Sint-Truiden is Encon sinds jaar en dag de energiepartner. In Lommel realiseerde Encon zo een relighting als ESCO-project: Encon zorgde niet enkel voor de studie en uitvoering van de relighting, ze nam ook de investering voor haar rekening.


Lees meer

27 mei 2016

Visie op energie

Visie op energie

Als we de opwarming van de aarde binnen aanvaardbare perken willen houden, moet onze CO2-uitstoot sterk naar beneden. Daar is ondertussen nog weinig discussie over. Indien bedrijven, woningen en de energiesector de productie van CO2 verminderen dienen te verminderen kan dat maar op 2 manieren: minder energie gebruiken en de energie die we gebruiken op een duurzame manier produceren. Willen we zelfs maar in de buurt komen van wat nodig is zullen we de beiden optimaal moeten combineren. Bedrijven zijn belangrijke afnemers van energie. Van hen moet bijgevolg ook een belangrijke bijdrage komen in de CO2-reductie. Maar van een “groen bedrijf” zullen we in de toekomst nog meer moeten verwachten.


Lees meer

11 mei 2016

“drie keer winst”

“drie keer winst”

GENK - Het Genkse milieutechnologiebedrijf Encon heeft van een Belgische bank een kredietlijn van 25 miljoen euro gekregen om bij kmo's en industriële bedrijven energiebesparende ingrepen te doen, zonder dat het bedrijf in kwestie daarvoor moet investeren of subsidies noodzakelijk zijn. “We boeken zo drie keer winst”, zegt Robin Bruninx van Encon. “Het bedrijf verdient er onmiddellijk aan,
het milieu vaart er wel bij en we zorgen voor plaatselijke tewerkstelling.”


Lees meer

03 mei 2016

Wat na biomassa? We vergeten de vanzelfsprekende oplossingen.

Wat na biomassa? We vergeten de vanzelfsprekende oplossingen.

Genk en Gent. De namen lijken op elkaar. En ook het lot van hun biomassa-centrales lijkt aan elkaar verbonden. De biomassa-centrale in Gent komt er niet, dat is ondertussen beslist. En in de slipstream van deze beslissing komt ook die van Langerlo (Genk) op de helling te staan.

Maar de CO2-uitdagingen blijven. Hoe kan Vlaanderen haar CO2-doelstellingen halen zonder deze centrales? Windenergie wordt als een van de belangrijkste troeven naar voor geschoven. Maar ook zonne-energie kan rekenen op hernieuwde aandacht. Bjorn Rzoska, fractieleider van Groen, gaf vanmorgen op Radio 1 nog aan dat er weer meer draagvlak is voor zonne-energie nu de terugbetaaltermijn zonder financiële steun is teruggebracht tot 8 jaar. “Mensen beseffen dat het 5 na 12 is, en zijn bereid om mee te werken.”


Lees meer

25 april 2016

H. Essers wind energy project

Encon realiseerde een fantastisch windenergieproject bij H. Essers. We hebben hierbij het project begeleid vanaf vergunningsfase tot realisatiefase. Stap voor stap werken we mee om CO2-neutraliteit te bereiken voor Limburg en Vlaanderen!

https://www.youtube.com/watch?v=oNWMiMTwA90&feature=youtu.be


Lees meer

19 april 2016

Ter Beke doet het met minder energie samen met Encon.

Ter Beke doet het met minder energie samen met Encon.

IPV.BE - Koken kost geld én energie. Zeker voor een bedrijf zoals Ter Beke. De bekende voedingsgroep investeert dan ook al jaren in energie-efficiënte en milieuvriendelijke toepassingen. Niets nieuws onder de zon. Toch kan het altijd beter. Daarom onderzocht Ter Beke nieuwe pistes om energiezuiniger te ondernemen in zijn productiesites van Wommelgem en Waarschoot.

Verrassend creatief én doeltreffend: zo omschrijft Danny De Clercq de resultaten. Danny is Maintenance Manager en energiecoördinator bij Ter Beke. "Bovendien passen die resultaten perfect in de energiebeleidsovereenkomst van de Vlaamse overheid", zegt hij. Met zo een overeenkomst stimuleert de overheid grote industriële energieverbruikers om voldoende aandacht te hebben voor energiebesparing …


Lees meer

04 april 2016

Energiezuinige HVAC-installatie bij Meubelen Neven

Meubelen Neven in Diepenbeek wenste haar verwarmingsinstallatie en koelinstallatie aan te passen omwille van de technische problemen en comfortproblemen in combinatie met een hoog energieverbruik.

De installatie bestond uit twee verwarmingsketels dewelke cv-water aanmaakten voor de aerothermen die over de winkel verdeeld waren. Om plaatselijk in de winkel te kunnen koelen, waren een 10-tal inbouwcassettes in het plafond geïnstalleerd die heel wat technische problemen met zich mee brachten.


Lees meer

22 maart 2016

Operational excellence aanpak succes bij Eternit

Operational excellence aanpak succes bij Eternit

Encon begeleidt als erkend energiedeskundige de Energiebeleidsovereenkomsten voor Eternit in een uniek traject. Na het opstellen van de energiebalans worden energieteams samengesteld om te brainstormen over energiebesparingen in het kader van operational excellence. De medewerkers (zowel operatoren, technisch verantwoordelijken als leidinggevende personen) van Eternit worden geïnformeerd in een infosessie over de doelstelling van de brainstorm en krijgen tevens de nodige achtergrondinformatie om zelfstandig energiebesparingen te bedenken ter voorbereiding.


Lees meer

18 maart 2016

Volys Star: Restwarmterecuperatie als alternatief voor WKK.

Volys Star: Restwarmterecuperatie als alternatief voor WKK.

In het kader van de EBO verplichting werd voor Volys Star een studie uitgevoerd naar de haalbaarheid van warmtekrachtkoppeling. De resultaten toonden veel potentieel voor een WKK installatie.

Alvorens het WKK-concept verder uit te werken, heeft Encon de besparingsmogelijkheden op de huidige installatie onderzocht. Concreet heeft Encon alle warmtebronnen en –vragers in kaart gebracht en het potentieel van warmterecuperatie bepaald. Vervolgens werden er maatregelen uitgewerkt om de warmtevraag te reduceren.


Lees meer

16 maart 2016

Encon begeleidt H. Essers - Martens Group met het plaatsen van windturbines

Encon begeleidt H. Essers - Martens Group met het plaatsen van windturbines

In 2012 heeft Encon, in opdracht van H.Essers, een haalbaarheidsstudie uitgevoerd waarin de mogelijkheid voor windturbines te Genk-Noord werd bestudeerd. Uit deze studie bleek dat de onderzochte zone zeer interessant was voor de plaatsing van windturbines.


Lees meer

14 januari 2016

Minister Turtelboom lanceert vandaag het eerste VLEEN-Netwerk

Minister Turtelboom lanceert vandaag het eerste VLEEN-Netwerk

9 bedrijven starten met uniek energiebesparingsproject HOUTHALEN - 14 januari 2016 -

i-Cleantech Vlaanderen presenteert vandaag trots het eerste Vlaamse VLEEN-netwerk in aanwezigheid van Minister van Energie Annemie Turtelboom. In dit project werken negen bedrijven uit verschillende sectoren 4 jaar lang aan energiebesparing in hun eigen organisatie. Onder coördinatie van EnergyVille en advisering van Encon gaan de bedrijven gedurende die periode samen op zoek naar energiebesparingsmaatregelen.


Lees meer

13 december 2015

Open brief aan de Vlaamse regering

Geachte Ministers van de Vlaamse regering,

Eerst en vooral wil ik u, uw Belgische en buitenlandse collega’s feliciteren met het bereikte klimaatakkoord in Parijs. Het akkoord legt sterke en bindende doelstellingen vast. Het is inderdaad onze beste kans om ons klimaat, en daarmee ook onze planeet, te redden.

Maar u zult het ongetwijfeld met mij eens zijn als ik durf te stellen dat het echte werk nog moet beginnen. En daar kunnen we best niet te lang mee wachten. Want zoals u weet stijgt de wereldwijde CO2-uitstoot nu nog altijd. Onze eerste taak bestaat er dan ook in om te zorgen dat het niet nog (veel) erger wordt.


Lees meer

26 november 2015

Vlaams student geeft mooie voorzet voor start klimaattop in Parijs

Vlaams student geeft mooie voorzet voor start klimaattop in Parijs

Energieprijs 2015 gaat naar thesis die mogelijkheden voor 100% hernieuwbare energie in België onderzoekt.

Ingenieursstudent Sander Vaeck ontvangt prestigieuze prijs uit handen van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits

Brussel – Sander Vaeck, student burgerlijk ingenieur aan de KULeuven, sleept de 5e Encon Energieprijs in de wacht. Hij schreef een thesis die onderzoekt welke investeringen er nodig zullen zijn in hernieuwbare energieproductie en energieopslag om de doelstellingen van 2050 te halen. Een economie die volledig draait op hernieuwbare energie blijkt tot de mogelijkheden te behoren.


Lees meer

29 september 2015

Energie Audit voor grote ondernemingen Succescase Total in het nieuws

Energie Audit voor grote ondernemingen Succescase Total in het nieuws

U wist het wellicht al: alle grote ondernemingen moeten voor 1 december 2015 een energieaudit laten opmaken. Meer nog, deze energieaudit zal men later vierjaarlijks moeten actualiseren. Niet onlogisch, we kunnen in Europa en Vlaanderen mbt energie-efficiëntie immers nog heel wat winst boeken. Kanaal Z en VEA (Vlaams Energie Agentschap) maakten een reportage mbt de audit die Encon voor Total Belgium maakte.

http://kanaalz.knack.be/business-communities/z-energy-29-09-15/video-normal-613249.html


Lees meer

28 september 2015

EK Volley 2015 onder Limburgse verlichting

EK Volley 2015 onder Limburgse verlichting

Encon zorgde voor nieuwe, duurzame verlichting EK Volley – Lotto Arena Antwerpen

De Yellow Tigers wonnen dit weekend hun twee eerste wedstrijden onder de nieuwe, hoogtechnologische led-verlichting van de Lotto Arena. Die verlichting blijkt een goede mascotte voor het Belgisch volleybal, want de eerste volleybalwedstrijd die begin juli onder de nieuwe verlichting werd gespeeld was de legendarische wedstrijd van de Red Dragons. Met de winst in die wedstrijd tegen Nederland, plaatsten de mannelijke nationale volleybalploeg zich toen bij de ‘final four’.


Lees meer

18 augustus 2015

Duurzame investering voor groei Brouwerij Lindemans

Duurzame investering voor groei Brouwerij Lindemans

Encon verzorgt energie-efficiënte verbouwing met totaalproject van 6.000 m2 productie- en kantoorruimtes, goed voor 34 miljoen uitgeschonken Lindemans’en per jaar.

Het gaat goed met de onafhankelijke brouwerijen in Vlaanderen. Brouwerij Lindemans is daar een mooi voorbeeld van: onlangs verdubbelde ze haar bedrijfsoppervlakte om aan de stijgende vraag in hun groeimarkt te kunnen voldoen. Encon stond in voor de volledige engineering en projectopvolging van de technische installaties. Niet alleen tekenden ze een up-to-date bedrijfsenergienetwerk uit, Lindemans investeerde duidelijk in energie-efficiëntie en duurzaamheid.


Lees meer

27 mei 2015

Encon en WDP bouwen samen 30 MWp aan zonne-installaties in Nederland

Encon en WDP bouwen samen 30 MWp aan zonne-installaties in Nederland

Start van bouw grootste PV-installatie bij wehkamp luidt de start in van een programma van groene energie binnen de vastgoedportefeuille van WDP in Nederland voor een totaal vermogen van 30 MWp.

Warehousespecialist WDP zet samen met energiestudiebureau Encon een nieuwe stap in zijn ambitie op middellange termijn CO2-neutraal te worden. Vandaag is gestart met de realisatie van een PV-installatie van 2,5 MWp (maar liefst 10.000 zonnepanelen) op het grootste geautomatiseerde e-commerce distributiecentrum ter wereld van wehkamp te Zwolle. Energiespecialist Encon tekende het ambitieuze project uit en staat in voor de projectopvolging. Dit project betekent de start van een programma van groene energie binnen de vastgoedportefeuille van WDP in Nederland voor een totaal vermogen van circa 30 MWp.


Lees meer

26 mei 2015

Lotto Arena haalt met unieke LED-verlichting EK Volley 2015 naar Antwerpen

Bestaande verlichting wordt vervangen door extra krachtige, milieuvriendelijke LED’s

Antwerpen — Van 26 september tot en met 4 oktober zijn alle ogen gericht op België en Nederland als gastlanden van het CEV 2015 Volleybal Women’s European Championship. De Lotto Arena neemt het Belgisch gedeelte van de wedstrijden voor haar rekening. Om die wedstrijden te mogen hosten, vraagt de organisatie op het speelveld wel een zeer hoge lichtsterkte (gemiddeld 1.450 LUX op het speelveld) die de normale verlichting niet kan leveren. Omdat de LED-verlichting die deze lichtsterkte wel op het speelveld krijgt slechts de helft zoveel energie verbruikt als de bestaande verlichting besloot de Lotto Arena om geen extra verlichting te huren voor het event, maar de bestaande verlichting gewoon te vervangen. Lotto Arena, dat eerder al investeerde in een ‘groen dak’, kiest opnieuw voor efficiëntie én duurzaamheid, waardoor ze zich als één van de topspelers in haar markt toont.


Lees meer

20 mei 2015

EOC start ook in vestiging Evergem met ENO-campagne

EOC start ook in vestiging Evergem met ENO-campagne

Op minder dan jaar al 740.000 kWh bespaard in energiegebruik

Als gevolg van een eerste campagnejaar met zeer goede besparingsresultaten in Oudenaarde, start EOC nu ook in Evergem met de energiebesparingscampagne ENO. In 2014 startte EOC, internationaal producent van onder meer adhesives, surfactants, latex en emulsies voor haar vestiging in Oudenaarde met de ENO-campagne. ENO is een energiesensibiliseringscampagne en draait om de toekomst van onze kinderen. Met deze campagne zetten alle werknemers hun beste beentje voor om in hun dagdagelijks handelen op de werkvloer energie te besparen. Een belangrije evolutie is dat sensibilisering almaar aan belang wint, zo wordt het meegenomen in de Energiebeleidsovereenkomsten voor energie-intensieve bedrijven.


Lees meer

26 maart 2015

Persbericht: Vlaanderen werkt Fast Lane uit voor snellere plaatsing windturbines in daarvoor geschikte zones

Vlaanderen werkt Fast Lane uit voor snellere plaatsing windturbines in daarvoor geschikte zones

De Vlaamse Regering schakelt via een Fast Lane een versnelling hoger om de doelstellingen hernieuwbare energie (2020) te behalen. Door de plaatsing van windturbines te faciliteren, wil Vlaanderen een versnelling hoger schakelen op plaatsen die daarvoor geschikt zijn. Hiervoor worden twee werkgroepen opgericht. De ene bouwt verder op het werk van de provincies en gaat op zoek naar meest geschikte zones voor windturbines, de andere zoekt naar manieren om de procedures te versnellen.


Lees meer

De les van overstekend wild

Begin maart trokken 15 Limburgse ondernemers door Silicon Valley, de Amerikaanse thuisbasis van heel wat succesrijke internet- en technologiebedrijven. Ze zijn ingegaan op een uitnodiging van Lut Wyers van het eventbureau Cocomo uit Hasselt, die er de sfeer wil opsnuiven, ideeën en inspiratie wil opdoen, bijleren, de positieve vibes voelen en ‘out of the box’ denken.

Lut Wyers: “We willen naar huis komen met een zak vol tips & tricks die we voor onze bedrijven concreet kunnen gebruiken. Het gaat ook verder dan dat. In Limburg heerst er sinds de sluiting van Ford Genk een nogal negatieve sfeer. We willen de positieve ingesteldheid die in Silicon Valley heerst, naar hier halen. Hoe kunnen we de beleving die in een ‘winnende’ regio heerst, omzetten naar een strategie voor Limburg? Waarom lukt het daar wel, en hier niet? De wereld verandert snel. We moeten daarom anders gaan denken en ondernemen.”

Verslag van Robin Bruninx, CEO van Encon, die als Vlaamse ondernemer naar San Francisco trekt om ervaring op te doen over groeibedrijven in Silicon Valley.


Lees meer

Ondernemen in ‘the fast lane’

Ondernemen in ‘the fast lane’

32 jaar, 66 mio kapitaal opgehaald in 4 verschillende fase (47 mio de afgelopen 2 weken) en meer dan 150 medewerkers. Op 5 jaar tijd.

Het is het verhaal van Jordan Kretchmer, oprichter van Livefyre. Livefyre is een ICT bedrijf gespecialiseerd in real-time content marketing. Bij ons zou dit een uniek succesverhaal zijn dat de nodige aandacht zou krijgen in de media en als stichtend voorbeeld zou dienen in menige opleiding. In Sillicon Valley is het geen uitzondering.


Lees meer

03 maart 2015

De eerste dag, en onder de indruk

De eerste dag, en onder de indruk

San Francisco is ouder dan ik had gedacht. Ouder, niet zozeer in de historische zin van het woord; In vergelijking met de meeste van onze Vlaamse steden is alles hier erg jong. Vele van de gebouwen kunnen eigenlijk wel een opfrisbeurt gebruiken.

San Fransico zoekt duidelijk niet de sjieke uitstraling van spiegelende torengebouwen en indrukwekkende hoekkantoren dat ik had verwacht. De omgeving vertelt hoe ze hier tegen de dingen aankijken: geen fancy gedoe, maar werken.


Lees meer

03 maart 2015

Safari door Silicon Valley

Safari door Silicon Valley

Vijftien Limburgse ondernemers trekken een week lang door Silicon Valley. CEO Robin Bruninx is één van hen.


01 maart 2015

Silicon Valley. “Ik ben benieuwd”.

Silicon Valley. “Ik ben benieuwd”.

“Ik ben benieuwd”.
Met een aantal collega-ondernemers ben ik op reis naar Silicon Valley, om er ideeën op te doen voor ons bedrijf. "Ik ben benieuwd."

Ik vermoed zelfs dat ik de woorden luidop heb gemompeld toen we daarnet het vliegtuig richting San Fransico instapten. De ondertoon die u erbij moet denken is eerder afwachtend en ook wel kritisch.

Als iemand mij 5 jaar geleden zou gezegd hebben dat ik ooit nog op een vliegtuig richting Silicon Valley zou stappen om er ideeën op te doen voor mijn bedrijf, dan had ik wellicht alleen maar gelachen. Maar nu is het wel zo ver. Meer nog, alle ondernemers in onze groep hebben zich er toe verbonden om minstens 3 ideeën van ginder mee te nemen en in hun eigen bedrijf toe te passen. Ik dus ook.


Lees meer

02 december 2014

Bespaar op je energiefactuur met een energiescan en strategisch energieadvies
van Encon: case LCL Belgium NV

Bespaar op je energiefactuur met een energiescan en strategisch energieadvies<br>van Encon: case LCL Belgium NV


26 november 2014

Energiedienstenbedrijf Encon opent vestiging in Uruguay

Energiedienstenbedrijf Encon opent vestiging in Uruguay

Belgische knowhow rond energiebesparing en hernieuwbare energie vanaf nu geëxporteerd naar Zuid-Amerika.

Genk - Montevideo - Energiedienstenbedrijf Encon exporteert haar kennis over energiebesparingen in bedrijven en de productie voor hernieuwbare energie naar Zuid-Amerika. Het bedrijf zal opereren vanuit een gloednieuw kantoor in Montevideo, Uruguay. Vlaming Ralph Hendrikx komt aan het hoofd van de nieuwe tak.

Drie jaar geleden richtte het Genkse bedrijf Encon, gespecialiseerd in energiebesparingsprojecten en hernieuwbare energieproductie voor bedrijven, een eerste buitenlandse vestiging op in Nederland. Sinds deze week volgde de eerste vestiging op een ander continent. De unieke Belgisch knowhow over energietoepassingen in bedrijven krijgt zo voet aan grond in Zuid-Amerika. Vlaming Ralph Hendrikx, eerder General Manager bij SKF, neemt de leiding over de nieuwe buitenlandse zetel die zal opereren vanuit Montevideo, Uruguay.


Lees meer

10 november 2014

Winnaar Encon Energieprijs 2014 bekend

Winnaar Encon Energieprijs 2014 bekend

Caro De Brouwer verbaast de jury van de Encon Energieprijs met een brede kennis en uitzonderlijk sterke thesis.
Brussel — Jaarlijks reikt energiestudiebureau Encon een energieprijs uit aan de student met het beste eindwerk rond energiebesparing of hernieuwbare energietechnieken voor bedrijven. Dit jaar gaat de eerste prijs naar Caro De Brouwer, Master of Science in de ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven. Zij mocht de geldprijs van €2.500 en de felbegeerde trofee in ontvangst nemen van Vlaams minister van Energie, Annemie Turtelboom.


Lees meer

29 oktober 2014

Encon mag Due Diligence voor ’groene’ brouwerij van Heineken verzorgen

Encon mag Due Diligence voor ’groene’ brouwerij van Heineken verzorgen

Encon Ingenieursbureau Nederland haalt opdracht binnen om Due Diligence-onderzoek van Britse zonnecentrale met 4.047 panelen bij Heineken uit te voeren.


Lees meer

28 oktober 2014

Tijd voor uw bespaarboekje?

Deze week lazen we in een nieuwe studie van het Federaal Planbureau dat de productiekost van elektriciteit in 2020 zo’n 56% hoger zal liggen dan in 2010. En dan moeten we er rekening mee houden dat de prijs vandaag de dag nog lager is dan die in 2010. Daarnaast mogen we ook nog eens gestage stijging van de netwerkkosten verwachten de komende jaren. Kortom, en dat bevestigen nagenoeg alle studies de voorbije jaren, onze energie zal de komende jaren een alsmaar grotere hap uit de bedrijfsbudgetten nemen. Anderzijds kunnen we niet met de hand op het hart garanderen dat we deze kosten kunnen doorrekenen in de marktprijs van onze goederen en diensten.

Wat staat er voor onze bedrijven dan te doen? Immers, dikwijls werken onze bedrijven al met krappe marges, en voelen we iedere krimp in de economie direct in onze portefeuille. En door het feit dat de prijsstijgingen (relatief) gestaag zullen lopen, gaan we niet direct een grote trigger hebben om actie te ondernemen. Want 2020 klinkt nog ver weg, toch?
 
Wij zien dit anders.
De rentes staan historisch laag, en we zijn verplicht te investeren in onze concurrentiekracht en innovatie. Een eerste stap hierin is zeer eenvoudig: veel te weinig bedrijven starten hun eigen „bespaarboekje". Immers, we investeren (best vandaag nog) in het eigen bedrijf, met als doel een efficiëntere en dus goedkopere energiebenutting te hebben. En wie het kan, overweegt best te investeren in eigen, duurzame energie.
 
Deze investeringen betalen zichzelf gemiddeld tussen de 2 en 5 jaar terug, dat zien we in onze dagdagelijkse praktijk. Dan zijn we… 2020. Juist. En vanaf dan begint u als bedrijf pas écht geld te verdienen. Uw investering is dan al lang afgeschreven, ze heeft zichzelf inzake rendement ruimschoots terugbetaald, en u geniet dagelijks van een fundamenteel lager verbruik én dus kostprijs van uw energie.
 
Wat wij noemen „een bespaarboekje". Het overwegen waard, toch?
 


08 september 2014

KRC speelt een milieuderby met het Genkse energiestudiebureau Encon

KRC Genk werkt aan het energiezuinigste stadion van het land

Genk — Voetbalclub KRC Genk is net gestart met een onderzoek dat moet aantonen hoe de Cristal Arena het energievriendelijkste voetbalstadion van het land kan worden. Het doet daarvoor een beroep op stadsgenoot Encon, een energiestudiebureau gespecialiseerd in energiebesparingen voor industriële toepassingen en grote kantoorgebouwen.


Lees meer

22 augustus 2014

Grote bedrijven dienen tegen eind volgend jaar een energie-audit te laten uitvoeren

Vierjaarlijkse energie-audit verplicht voor alle grote ondernemingen (Energie-efficiëntierichtlijn)

De nieuwe Europese Energie-efficiëntierichtlijn bepaalt dat alle grote ondernemingen tegen 5 december 2015 voor de eerste keer een energie-audit moeten laten uitvoeren. De energie-audit moet daarna om de 4 jaar herhaald worden.
De lidstaten kunnen bovendien eisen dat tijdens de energie-audits onderzocht wordt of het technisch en economisch haalbaar is om het bedrijf aan te sluiten op een bestaand of gepland stadsverwarmings- of stadskoelingsnetwerk.

De energie-audit moet uitgevoerd worden door gekwalificeerde of geaccrediteerde deskundigen, of onder de supervisie van onafhankelijke instanties die opgericht werden op grond van de nationale wetgeving. Om een goede kwaliteit te garanderen, moeten de lidstaten transparante, niet-discriminerende minimumcriteria opstellen voor het uitvoeren van de audits. “Als een lidstaat oordeelt dat het nationale niveau van technische deskundigheid, objectiviteit en betrouwbaarheid niet volstaat”, zorgt hij ervoor dat hij tegen 31 december 2014 regels afkondigt voor de certificering of accreditatie van de energie-auditdeskundigen, mét passende opleidingen.
Grote ondernemingen die een energie- of een milieubeheerssysteem toepassen dat gecertificeerd werd volgens internationale of Europese normen, zijn vrijgesteld van de aparte energie-auditverplichting.

Kmo’s worden niet gedwongen om energie-audits uit te voeren. De lidstaten mogen hen wel aansporen om dat toch te doen, via subsidies. Europa beschouwt als kmo’s: alle ondernemingen waarin minder dan 250 personen werkzaam zijn en waarvan de jaaromzet, 50 miljoen euro, of het jaarlijkse balanstotaal, 43 miljoen euro niet overschrijdt.
De lidstaten moeten de Energie-efficiëntierichtlijn tegen 5 juni 2014 omgezet hebben in nationaal recht. De eerste energie-audit moet klaar zijn op 5 december 2015.

Bron: Richtlijn 2012/27/EU van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2012 betreffende de energie-efficiëntie, tot wijziging van de Richtlijnen 2009/125/EG (Ecodesignrichtlijn) en 2010/30/EU (Energieprestatierichtlijn) en houdende intrekking van de Richtlijnen 2004/8/EG (WKK-richtlijn) en 2006/32/EG (Energiedienstenrichtlijn), Pb.L. 14 november 2012, afl. 315 (art. 8, 16 en 28 en bijlage VI bij de Energie-efficiëntierichtlijn). “


09 juni 2014

Encon start unieke sensibiliseringscampagne rond energiebesparing bij industrieel bedrijf EOC

Encon start unieke sensibiliseringscampagne rond energiebesparing bij industrieel bedrijf EOC

Actie start met kunstwerken van de kinderen van medewerkers

Oudenaarde/Evergem — Afgelopen week startte bij het Oost-Vlaamse EOC, bekend als internationaal producent van onder meer latexen en compounds, een wel heel unieke sensibiliseringscampagne. De campagne motiveert alle medewerkers van het bedrijf om zoveel mogelijk energie te besparen. Ze doen dat met een heel bijzondere campagne waarin de kinderen van de medewerkers centraal staan.


Lees meer

04 juni 2014

Kinderen staan centraal bij milieucampagne EOC: Encon start de ENO-campagne op.

Kinderen staan centraal bij milieucampagne EOC: Encon start de ENO-campagne op.

Kinderen staan centraal bij milieucampagne EOC


Lees meer

28 april 2014

Encon Ingenieursbureau behoort tot de Trends Gazellen 2014

Encon Ingenieursbureau behoort tot de Trends Gazellen 2014

Encon ingenieursbureau behoort als snelst groeiende onderneming tot de Trends Gazellen 2014 van de provincie Limburg in de categorie kleine ondernemingen.
Uitgereikt te Hasselt op 05/02/2014


Lees meer

14 april 2014

Over smeltende ijskappen en sigaretten

Zolang mensen roken moeten we rekening houden met klimaatopwarming. Niet dat de uitstoot van de wereldwijd gerookte sigaretten zo’n impact heeft op het leefmilieu. Nee, er is een andere reden.

Maar laat ons beginnen bij het begin. Als we niets doen aan onze CO2-uitstoot gaat het in de steeds sneller naderende toekomst grondig mis met ons klimaat. En dus met ons allemaal.


Lees meer

04 april 2014

Belgische EOC wint prestigieuze Greenlight Annual Award 2013 van Europese Commissie voor haar energiezuinige verlichting

Belgische EOC wint prestigieuze Greenlight Annual Award 2013 van Europese Commissie voor haar energiezuinige verlichting

Oudenaarde – Frankfurt — Deze week maakte de Europese Commissie, tijdens de 8e Internationale conferentie voor Energie-efficiëntie (IEECB'14) in Frankfurt de winnaars van de Greenlight Awards 2014. Bij de 7 Europese winnaars van deze prestigieuze award hoorde ook het Oost-Vlaamse EOC-Group. Het bedrijf produceert onder meer compounds, latex, emulsions, surfactants en adhesives voor de industrie. Voor het derde jaar op rij slepen klanten van energiestudiebureau Encon de felbegeerde prijs in de wacht.


Lees meer

23 januari 2014

Energiebesparen wordt gemakkelijker voor bedrijven

Energiebesparen wordt gemakkelijker voor bedrijven

Nieuw esco-bedrijf Inesco investeert in energiebesparingen bij bedrijven

Bedrijven die hun energieverbruik willen verminderen krijgen het voortaan een stuk gemakkelijker. Zopas richtten Robin Bruninx en Sandra Deraeve, bekend van energiestudiebureau Encon, Inesco op. Het esco-bedrijf zorgt ervoor dat bedrijven hun energieverbruik kunnen verlagen zonder zelf te moeten investeren. Wouter Hanssens (ex-Axioma) komt aan het hoofd van Inesco.

Het is opvallend hoe vaak bedrijven belangrijke energiebesparingsmogelijkheden die veel geld kunnen opbrengen toch laten liggen. Ook wanneer het gaat om investeringen die zichzelf op zeer korte termijn terugverdienen. Een gemiste kans voor het bedrijf, maar zeker ook voor het milieu.


Lees meer

21 december 2013

Robin Bruninx koopt vennoot uit bij Encon

Robin Bruninx koopt vennoot uit bij Encon

Kathleen Venderickx en echtgenoot Peter Hermans hebben hun handtekening gezet onder de verkoop van hun helft van energiestudiebureau Encon aan medevennoten Robin Bruninx en zijn echtgenote Sandra Deraeve.
Encon werd ruim 11 jaar geleden opgericht door Kathleen Venderickx en Robin Bruninx. Het bedrijf is sindsdien uitgegroeid tot één van de belangrijkste adviesbureaus voor energiebesparingsoplossingen en hernieuwbare energieprojecten.

12 december 2013

Encon ontwerpt en levert het bestek voor grootschalige uitrol van zonnepanelen voor 7 woningcorporaties in Overijssel. 

Encon ontwerpt en levert het bestek voor grootschalige uitrol van zonnepanelen voor 7 woningcorporaties in Overijssel. 

Zonnig Overijssel is live: zeven corporaties investeren in zonnepanelen op 1.200 sociale huurwoningen en 150 flats. Vandaag, 12 december om 10 uur zijn de eerste panelen gelegd op een huurwoning van deltaWonen in Zwolle.
 

Lees meer

29 november 2013

Student Bob Tielemans wint 3e Encon Energieprijs met zelf ontwikkelde turbine voor biogas

Student Bob Tielemans wint 3e Encon Energieprijs met zelf ontwikkelde turbine voor biogas

Jaarlijks reikt energiestudiebureau Encon een energieprijs uit aan de student met het beste eindwerk rond energiebesparing en hernieuwbare energietechnieken voor bedrijven. Dit jaar gaat de eerste prijs naar Bob Tielemans, Master in de Industriële Wetenschappen aan de Lessius Hogeschool, Campus De Nayer. Hij mocht de geldprijs van €2.500 en de felbegeerde trofee in ontvangst nemen van Vlaams minister van Energie, Freya Van den Bossche.

Lees meer

07 november 2013

Encon zorgt voor duurzaamheid van grootste E-commerce distributiecentrum ter wereld

Encon zorgt voor duurzaamheid van grootste E-commerce distributiecentrum ter wereld

Bemmel/Zwolle (NL) Energiestudiebureau Encon helpt WDP Nederland en online warenhuis Wehkamp.nl bij het behalen van het BREEAM duurzaamheidcertificaat voor een bijna 35.000m2 groot, nieuw distributiecentrum in Zwolle. Wehkamp.nl bouwt centrum samen met logistiek vastgoedexpert WDP Nederland.

Energiestudiebureau Encon heeft enkele maanden geleden een belangrijke opdracht binnengehaald. Encon verzorgt het studiewerk en de projectbegeleiding voor het behalen van een BREEAM-certificaat voor het grootste geautomatiseerde e-commerce distributiecentrum ter wereld. Dit certificaat wordt uitgereikt voor gebouwen die op een brede waaier van aandachtspunten duurzaam scoren. Het gaat dan niet alleen over het (lage) energiegebruik. Ook aspecten als management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en vervuiling spelen een belangrijke rol.

WDP Nederland, gespecialiseerd in grote logistieke vastgoedprojecten, ontwikkelt het distributiecentrum in opdracht van online warenhuis Wehkamp.nl. in Zwolle en treedt tevens op als eindinvesteerder.


Lees meer

19 september 2013

Encon werkt technieken uit voor grootste privé-Audi-­garage wereldwijd

Encon werkt technieken uit voor grootste privé-Audi-­garage wereldwijd

Op donderdag 19 augustus opende de Groep Delorge-­-Peerlings officieel de deuren van een gloednieuwe Volkswagen-­- en Audi-­-complex aan de Herkenrodesingel in Hasselt. Speciaal voor die opening zijn een aantal leden van de Board of Directors van Audi Duitsland overgekomen. En dat is geen toeval.

Lees meer

12 september 2013

Groener ondernemen: instrumenten en steunmaatregelen voor energiebesparing in uw bedrijf!

Groener ondernemen: instrumenten en steunmaatregelen voor energiebesparing in uw bedrijf!

De Vlaamse regering heeft een programma opgezet om Vlaamse KMO’s competitiever te maken met name VIA (Vlaanderen in actie). Eén van de steunpilaren van dit programma is het KMO energie-efficiëntie programma. De KMO’s kunnen hiermee fors besparen op hun energierekening en dragen daarenboven bij de strijd tegen de opwarming van de aarde door minder CO2 uitstoot.

Lees meer

11 september 2013

JAZO Zevenaar bespaart 50% op verlichting.

JAZO Zevenaar bespaart 50% op verlichting.

Intelligent lichtsysteem ontworpen en geleverd door Encon zorgt voor aanzienlijke besparing

JAZO Zevenaar is gestart met de bouw van een verlichtingsinstallatie voor 5 productiehallen. Encon Nederland heeft het verlichtingsproject ontwikkelt, ontworpen en geleverd. Doel: betere verlichting voor de medewerkers aan een lager energieverbruik en tevens lagere energie- en onderhoudskosten. Dit past helemaal binnen de MVO ambitie van JAZO. Axel Jansen, algemeen directeur van JAZO: “Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is voor ons geen mooi verhaal, maar een kwestie van DOEN! MVO is verantwoordelijkheid nemen door innovatie en vernieuwingskracht, is ook flexibel reageren op nieuwe ontwikkelingen en het realiseren van duurzaam rendement.”


Lees meer

25 augustus 2013

Genkse bedrijven investeren in energie voor de toekomst

Genkse bedrijven investeren in energie voor de toekomst

De Genkse bedrijven Martens NV en H.Essers hebben een milieu- en bouwvergunning aangevraagd voor de plaatsing van 4 windmolens. De windturbines zijn volledig gelegen in industriezone en bieden energie voor een equivalent van zeker 7.300 gezinnen of energie voor meer dan 400.000 spaarlampen van 7W die dag en nacht branden.

Lees meer

01 juli 2013

Energiestudiebureau Encon vervangt Ford door Audi

Energiestudiebureau Encon vervangt Ford door Audi

Encon kiest voortaan voor Audi. Voorheen was het Belgische energiestudiebureau Encon met hoofdzetel in Genk jarenlang trouwe klant van Ford als leverancier voor het wagenpark.

Als adviseur voor energiebesparing en duurzame energieproductie voor bedrijven heeft Encon permanent heel wat ingenieurs op de baan. Die ingenieurs reden in het verleden allemaal in een Ford. Encon heeft altijd bewust gekozen voor een wagenmerk met productie in ons land. “De meeste van onze klanten zijn grote industriële bedrijven. Wij zien als geen ander het belang van industriële productie in België en Europa. Daarom wilden we ook met ons wagenparkbeleid een bedrijf ondersteunen dat produceert in België”.


Lees meer

19 juni 2013

Encon viert 60.000 ha CO2-bomen op bijzondere manier

Encon viert 60.000 ha CO2-bomen op bijzondere manier

Kinderen van de medewerkers leggen symbolisch bos aan in Encon-tuin

Genk — Afgelopen weekend vierde energiestudiebureau Encon tijdens het jaarlijks familiefeest een wel heel bijzonder record. Alle energieprojecten van Encon samen sparen sinds kort evenveel CO2 als 60.000 hectare bomen opnemen. En dat werd op een wel heel bijzondere wijze gevierd.

Energiestudiebureau Encon vierde dit weekend een wel heel bijzondere gebeurtenis. Met de laatste energiebesparende projecten steekt het bedrijf de kaap van 60.000 hectare CO2-bomen over. Het betekent dat alle energieprojecten die het bedrijf sinds zijn ontstaan heeft uitgevoerd, op dit ogenblik samen evenveel CO2 uitsparen als 60.000 ha (neen, dit is geen tikfout) bomen kunnen opnemen.

Dit bijzondere, groene record werd passend gevierd op het jaarlijkse familiefeest van het bedrijf. Robin Bruninx, Algemeen Manager van Encon: “We werken eigenlijk in een bijzondere sector. Naast de directe hulp die we bieden aan onze klanten, heeft ons werk ook nog een extra bonus: we helpen zorgen voor een beter leefmilieu. Voor ons, maar meer nog, voor onze kinderen. En dat wilden we op ons familiefeest toch wel even in de verf zetten: de wederhelften en de kindjes mogen gerust weten wat man- of vrouwlief, mama of papa allemaal doet.”

Encon bracht de bijzondere taak van de medewerkers onder de aandacht door in de tuin een eigen mini-bos aan te leggen. Met een boom voor elk kindje van elke medewerker. “Die bomen zijn een deel van Encon. Als we ooit verhuizen, verhuist ons bos mee. Komen er kindjes, of medewerkers met kindjes bij, dan wordt ons bos groter. Als een medewerker door onze tuin loopt zal hij altijd weten waarvoor hij of zij doet wat hij doet! Het leek ons een mooi symbool.”, vult Robin verder aan.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eef Juarez op het nummer: +32 472 72 10 95

Robin Bruninx is general manager van Encon, een studiebureau gespecialiseerd in de ontwikkeling en realisatie van energieprojecten voor bedrijven. Encon is actief in heel Europa en heeft kantoren in Genk, Aartselaar en Nederland.


13 juni 2013

Opiniestuk - De toekomst van hernieuwbare energie

Een virtuele dialoog met Christ’l Joris naar aanleiding van haar opiniestuk ‘Duurzame groene innovatie vraagt geïntegreerde aanpak’ - #Impuls, sociaal economisch congres.

door Robin Bruninx

Lees meer

06 mei 2013

Infrax niet samen met Eandis: goed voor de groei van hernieuwbare energie.

Sectorvisie van Robin Bruninx op de keuze van Infrax om niet te fusioneren, naar aanleiding van rondetafelgesprek met US Topeconoom Jeremy Rifkin.

Er was al een tijdje sprake van een mogelijke fusie tussen netbedrijven Infrax en Eandis. Die eenmaking kaderde in het doel om de distributietarieven voor elektriciteit en aardgas in heel Vlaanderen gelijk te kunnen schakelen. Gisteren konden we echter in de krant lezen dat Infrax zo’n fusie niet ziet zitten.

Net die beslissing zou wel eens een voordeel kunnen zijn voor de toekomst van de energievoorziening in Vlaanderen. Dat is niet alleen ons oordeel, maar eigenlijk ook dat van topeconoom en adviseur van de EU, Jeremy Rifkin.


Lees meer

26 april 2013

Encon adviseert en helpt energie besparen

Encon adviseert en helpt energie besparen

“In elk bedrijf is er een potentieel om te besparen”

Wie wil er in tijden van schaarser wordende energiegrondstoffen en hogere energieprijzen geen energie besparen? Robin Bruninx van ingenieursbedrijf en adviesbureau Encon legt enkele overtuigende voorbeelden voor van installaties waar zijn bedrijf een energieadvies voor heeft uitgewerkt, zodat zijn klanten enorm op energie en kosten wisten te besparen.

“Wij werken puur voor industriële klanten en doen dus geen overheidsprojecten,” vertelt Robin Bruninx. “Korte terugverdientijden zijn daarbij een topprioriteit. We bieden op dat vlak bij onze adviezen trouwens de nodige garanties.” Zo getuigt Jos Vaessen, ceo van het Genkse Vaessen Industries, in een promotiefilmpje van Encon: “Voor ons PV-project konden we gewoon niet zonder de garanties van Encon.” Danny Vanspringel, vicepresident purchasing & facilities bij Brussels Airlines, zegt: “De relighting bespaart niet alleen geld op onze energiefactuur, we verminderen ook de CO2-uitstoot met maar liefst 440 000 kg per jaar.”

Lees het volledige artikel hier


24 april 2013

7 woningcorporaties, 1.250 woningen en 50 flats:
de eerste grote Zon/PV aanbesteding is gestart!

Met zeven woningcorporaties in en rond Overijssel bereiden Atrivé en Encon een aanbesteding voor zonnepanelen voor, die in juni zal worden aanbesteed.
Het geschatte volume is 1.250 woningen en 50 flats.

De afgelopen maanden is beleid opgesteld en hebben directies en commissarissen ingestemd.
De corporaties investeren zelf en werken nu naar een gezamenlijke aanbesteding.

Met plezier hebben we ondersteund bij het opstellen van beleid en het vormen van een samenwerking.
Nu werken we aan de aanbesteding, de interne processen en de communicatie naar de huurders uit samen met de corporaties.
Ook ondersteunen we bij de uitwerking van financieringsaanvragen via het provinciaal fonds.

Wij verwachten nog een aantal van dit soort projecten op te mogen zetten in de sector. In vier regio’s worden of zijn in mei en juni bestuurlijke overleggen gepland om dergelijke samenwerkingen te initiëren.
Kenmerken van de aanpak zijn goede monitoring van de opbrengsten, systeemgaranties en langdurige beheercontracten.
Met de kennis, documenten en ervaring die we hier vormen, leggen we een basis voor het professioneel aanbesteden van zonne-energie voor de corporatie sector.


Lees meer

04 april 2013

Encon controleert één van de grootste commerciële Zonne-energieprojecten in Nederland op kwaliteit.

Encon controleert één van de grootste commerciële Zonne-energieprojecten in Nederland op kwaliteit.

Bier brouwen met 100% duurzame energie

Wieckse, onderdeel van Heineken, is gestart met de bouw van een één megawattpiek zonne-energiecentrale in ’s-Hertogenbosch. SolarAccess en ASN Groenprojectenfonds investeren in dit duurzame initiatief. Encon Nederland voert de technische Due Diligence van het gehele zonne-energieproject uit. Doel: bier brouwen met 100% duurzame energie.


Lees meer

10 maart 2013

Encon en Atrivé samen voor kwaliteitsgaranties in aanbestedingen

Atrivé en ingenieursbureau Encon hebben in januari 2013 een samenwerkingsverband gesloten.

Atrivé verzorgt het in kaart brengen van woningen en flats, de financiering en het opzetten van energie BV’s, marketing van zonnestroom onder huurders en projectbegeleiding.

Encon zal als technisch ingenieursbureau zorgen voor de engineering, aanbesteding van PV installaties en de controle op het beheer. Encon is specialist in engineering en aanbesteding van PV installaties en het beheer hiervan. Encon heeft meer dan 250 MWp (dat zijn 200.000 woningen!) aan PV projecten van A tot Z begeleidt in België, Duitsland, Frankrijk en Italië. En afgelopen 2 jaar ook steeds meer in Nederland bij scholen, MKB en grote bedrijven.

In de ogen van Atrivé is Encon van de onafhankelijke adviseurs die (mede) in Nederland opereren, ruim de meest ervaren partij.


Lees meer

27 februari 2013

H.Essers (vestiging Courcelles) en Belgacom hebben samen met partner Encon het eerste BREEAM-gecertificeerde logistiek gebouw in België gebouwd.

H.Essers (vestiging Courcelles) en Belgacom hebben samen met partner Encon het eerste BREEAM-gecertificeerde logistiek gebouw in België gebouwd.

BREEAM is een certificatiesysteem om de duurzaamheid van een gebouw te meten en te valoriseren.

Het certificatiesysteem werd ontwikkeld door het Britse wetenschappelijk instituut BRE en houdt rekening met een 60-tal vereisten of 110 credits binnen 9 categorieën: management, gezondheid & welzijn, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik & ecologie en vervuiling.

Het certificaat behoort tot een van de meest gevestigde en betrouwbaarste labels. De BREEAM-checklist is breed toepasbaar en wetenschappelijk sterk onderbouwd. De lat in het behalen ervan ligt dan ook erg hoog. BREEAM gaat bijgevolg over veel meer dan energie besparen alleen.


Lees meer

25 februari 2013

UNIZO KMO Laureaten in een "meet and greet" met minister-president Peeters

UNIZO KMO Laureaten in een

Ambitie en wil om in Vlaanderen te blijven ondernemen, maar randvoorwaarden moeten verbeteren

Vandaag ontmoetten de verschillende UNIZO KMO Laureaten Vlaams minister-president Kris Peeters. In een informeel gesprek wisselden ze ervaringen en meningen uit over de toekomst van het ondernemerschap en de bijhorende beleidsmaatregelen. Ze hadden het over administratieve vereenvoudiging, export voor Vlaamse KMO’s, de toekomst voor industrie in Vlaanderen en flexibiliteit in ondernemingen.

De aanwezige ondernemers benadrukten dat de randvoorwaarden om te ondernemen in Vlaanderen moeten verbeteren maar toonden anderzijds de ambitie en de vaste wil in de toekomst in Vlaanderen te willen blijven ondernemen. De "meet and greet" was één van de prijzen voor de KMO Laureaten.


Lees meer

12 november 2012

Opiniestuk: Hoe ver voel je de ontploffing van een stoomketel?


Wel, dat hangt er vanaf in welk land hij ontploft.

Het antwoord klinkt heel erg‘onwetenschappelijk’, toch zal elke energie-ingenieur het bevestigen. We hebben het over de stoomketel die enkele dagen geleden in de centrale van Electrabel in het Nederlandse Nijmegen ontplofte.


Lees meer

07 november 2012

Robin Bruninx gastspreker

De Europese Unie heeft ambitieuze doelstellingen op het gebied van hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en CO2-emissies vastgelegd die tegen 2020 moeten worden behaald. Onlangs nog werd in dit verband een richtlijn over energie-efficiëntie goedgekeurd.

 • Gaat België zijn doelstellingen halen?
 • Welke hindernissen moeten we overwinnen?
 • Op welke gebieden zijn nog investeringen nodig?

Op die vragen krijgt u een antwoord tijdens de Algemene vergadering van de Agoria-sectoren Elektrotechniek, Industrial Automation, Contracting & maintenance en Montage en kranen. Deze algemene vergadering vindt plaats op dinsdag 13 november a.s. vanaf 16.30 uur in onze kantoren in Brussel (Diamant Building).

Schrijf u nu in

---------------------------------------------------------

De afdeling Jong UNIZO Limburg organiseert voor de derde maal de gewaardeerde formule FastForward. Dit is een interactief project tussen ondernemers en een denktankgroep van vooraanstaande personen uit de economische, sociale, culturele en academische wereld die hun expertise en ervaringen zullen delen om het ondernemersklimaat en trends naar het jaar 2020/2025 uit te stippelen.

Dit keer zal er gedebatteerd worden over energiebesparing voor ondernemingen. Het panelgesprek wordt, net zoals de vorige edities, in goede banen geleid door trendwatcher Herman Konings.

Gastsprekers: Steven Van Passel, UHasselt - Michel Van Gorp, UNIZO Studiedienst - Jan De Smet, Electrabel en Robin Bruninx, Encon (winnaar KMO Laureaat 2012 Limburg)

Datum en tijdstip: dinsdag 13 november 2012, van 19u30 tot 23u00
Locatie: RCA, Koningin Astridlaan 38, 3500 Hasselt
 
Schrijf u nu in

04 oktober 2012

Persbericht: Encon is UNIZO KMO Laureaat Limburg 2012

Persbericht: Encon is UNIZO KMO Laureaat Limburg 2012

Op donderdag 4 oktober riep Unizo Limburg Encon uit tot winnaar van de KMO-laureaat van 2012. Waarom de jury Encon koos uit 5 sterke finalisten leest u in het persbericht van Unizo.

Lees meer

Energieaudit bij Mercedes garages van Groep JAM

Energiebesparingen met een Ster.

Groep JAM bestelde bij Encon een energieaudit voor haar 3 vestigingen in Hasselt, Lommel en Bree. Het bedrijf wist niet goed wat het kon verwachten van de audit, maar stond versteld van het resultaat.


Lees meer

21 september 2012

Een elektriciteitsblack-out voorkomen kan. En het brengt geld op.

Hoogspanningsnetbeheerder Elia heeft een noodplan klaar. Als er tijdens de wintermaanden te weinig stroom beschikbaar zou zijn, dan kan Elia bedrijven tijdelijk zonder stroom zetten. Desnoods zelfs hele (landelijke) woongebieden. Het noodplan zorgt voor ophef, maar het mag ons niet verwonderen.

Lees meer

14 september 2012

“Afgestudeerde ingenieur krijgt job én 2.500 euro aangeboden”

“Afgestudeerde ingenieur krijgt job én 2.500 euro aangeboden”

van links naar rechts:
- Joran Peeters - Winnaar Encon Energieprijs 2012 - Lessius Mechelen - Campus De Nayer
- Robin Bruninx - General Manager Encon
- Wim Lameire - Vlaams Energie Agentschap (VEA)

Encon Energieprijs 2012 geeft weer kans aan jonge afgestudeerde ingenieurs

Voor de tweede keer al reikte het snel groeiende Genkse Encon haar Energieprijs uit. Jaarlijks beloont ze hiermee de afstuderende ingenieur met een thesis rond energiebesparing of hernieuwbare energie in de bedrijfswereld. Die wint een job én een geldprijs van 2.500 euro. Door dit duwtje in de rug kunnen deze jonge uitblinkers zich verder specialiseren in energie-optimalisatie voor bedrijven.

Vijf jonge afgestudeerden stonden deze zomer met hun eindwerken (van warmtekrachtkoppeling over demand side management tot passiefbouw) in de finale voor een strenge en professionele jury van mensen uit de sector, projectingenieurs en managers van onder meer Bayer, Agoria, KBC, C-Power, Vasco én de Vlaamse overheid.


Lees meer

20 mei 2012

Move-It expo:

Move-It expo:

Encon is aanwezig op de Move-It beurs te genk op 23 en 24 mei.

U kan zich tevens inschrijven voor het seminarie dat Encon organiseert: Alles wat uw bedrijf moet weten over energie in 4 sprekers (en 90 minuten), meer info over dit seminarie vindt u via deze link.

02 mei 2012

Encon voert uitzonderlijk relighting-project uit bij Brussels Airlines

Encon voert uitzonderlijk relighting-project uit bij Brussels Airlines

Het Maintenance Department van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines gunde Encon de opdracht om een relightingproject uit te voeren in de hangar waar vliegtuigen worden hersteld en onderhouden. Omdat er meerdere vliegtuigen tegelijkertijd binnen moeten kunnen, waaronder ook langeafstandstoestellen, handelt het om een zeer groot gebouw. Het werd een bijzonder project in heel wat opzichten: een werkhoogte van bijna 30 meter vraagt om installateurs zonder hoogtevrees. En met passagiersvliegtuigen in de onmiddellijke omgeving, moest er bovendien zeer omzichtig worden gewerkt en golden er bijzondere veiligheidsmaatregelen. De schaal van het project brengt echter ook de voordelen van een goede relighting sterk naar voor.

Lees meer

20 februari 2012

Hoe maakt u uw CFO even gelukkig als het milieu?

Hoe maakt u uw CFO even gelukkig als het milieu?

Investeert u in hernieuwbare energie of toch maar beter niet? Beslissen over de juiste investering in hernieuwbare energie is voor een bedrijf vandaag verre van eenvoudig. U wordt wellicht geconfronteerd met talloze vragen.

 • Hebben investeringen in zonnepanelen zin?
 • Hoe realistisch is het plaatsen van een eigen windturbine of WKO systeem?
 • Welke faciliteiten biedt de Provincie Gelderland?
 • Wat zijn de nieuwe technologieën die u in de gaten moet houden?
 • Wat vindt uw bank van een investeringsproject in hernieuwbare energie?
 • Hoe kunt u zeker zijn dat de beloftes van leveranciers ook worden waargemaakt?
 • Wat zijn de juridische stappen die u dient te nemen?

Ons seminar is een eerste en belangrijke stap om heel wat onduidelijkheid en vragen weg te nemen. Een energie specialist, een bankier, een jurist en de Provincie Gelderland laten u delen in hun kennis en inzichten. Ontdek dat investeren in hernieuwbare energie niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor uw resultatenrekening.

Het seminar wordt gehouden op 22 maart 2012 van 15.00 uur tot 19.00 uur in de Kasteelboerderij van het Nederlands Openlucht Museum te Arnhem. Deelname is gratis.

Schrijf u nu in op www.360energy.nl


Doe mee aan de Encon Energieprijs

Studeer je af als Industrieel Ingenieur, Burgerlijk Ingenieur of Handelsingenieur, en maak je een eindwerk met een onderwerp rond energiebesparing of hernieuwbare energie, dan kan je meedingen naar de Encon-Energieprijs..

Het winnen van deze prestigieuze prijs staat niet alleen schitterend op je CV, de winnaar krijgt bovendien een vaste baan aangeboden bij Encon, één van de toonaangevende studiebureaus voor energiebesparingen en hernieuwbare energie voor bedrijven in Vlaanderen. Een mooiere start van je carrière is haast niet denkbaar.

Meer achtergrondinformatie over de Encon Energieprijs vind je hier


23 december 2011

Energiestudiebureau Encon bij 10 beste relighting-bureaus in Europa

Energiestudiebureau Encon bij 10 beste relighting-bureaus in Europa

17 Belgische bedrijven halen het prestigieuze GreenLight-certificaat, een certificaat voor het gebruik van energiezuinige verlichting in bedrijven en openbare gebouwen, gepromoot door de Europese Commissie.
De energiebesparingsprojecten werden uitgevoerd door Energiestudiebureau Encon, zelf bij de 10 meest vooruitstrevende promotoren van energiezuinige relightingprojecten in heel Europa.


Lees meer

30 november 2011

Opiniestuk: De onvermijdbare wind

Hernieuwbare energie was lange tijd mooi en sympathiek, tot die echt in trek kwam en geld ging kosten. Zonnepanelen verloren aan sympathie, windturbines vaak nog meer. Windturbines zijn nu eenmaal veel meer opvallend als zonnepanelen.


Lees meer

07 oktober 2011

Robin Bruninx over: Is energie even trendy als een iPhone?

Technologie evolueert snel. Niet eens 20 jaar geleden stond het faxapparaat centraal in elk bedrijf. Wie sneller wilde zijn dan de post had een fax nodig. Het doorsturen van tekst met illustraties of foto’s was een ramp. Vandaag worden hele boeken drukklaar via internet verzonden. Bellen van op het strand was 2 decennia geleden een mirakel. Nu heeft
iedereen een mobile telefoon. Onvoorstelbaar dat we ooit zonder konden.

05 september 2011

Studiedag: 360 on renewable energy op 22/09/2011

Hoe maakt u uw CFO even gelukkig als het milieu?

Investeert u in hernieuwbare energie of toch maar beter niet? Beslissen over de juiste investering in hernieuwbare energie is voor een bedrijf vandaag verre van eenvoudig. U wordt wellicht geconfronteerd met talloze vragen.
 
 • Hebben investeringen in zonnepanelen nog wel zin?
 • Hoe realistisch is het plaatsen van een eigen windturbine?
 • Welk zijn de nieuwe technologieën die u in de gaten moet houden?
 • Wat vindt uw bank van een investeringsproject in hernieuwbare energie?
 • Hoe kunt u zeker zijn dat de beloftes van leveranciers ook worden waargemaakt?
 • Welke zijn de juridische stappen die u dient te nemen?
 

Deelname aan de studienamiddag is gratis. Schrijf u nu in op www.360energy.be

Bekijk hier de reeds ingeschreven deelnemers (pdf).


31 augustus 2011

Energiestudiebureau Encon krijgt dochter in Nederland

Energiestudiebureau Encon krijgt dochter in Nederland

Het van origine Vlaamse energiestudiebureau Encon, gespecialiseerd in energiebesparing en hernieuwbare energie voor bedrijven, richt een autonome afdeling in Nederland op.

Ad Verbaas, afkomstig uit de sector van de grote solar-projecten, komt aan het hoofd van het nieuwe bedrijf.


Lees meer

22 augustus 2011

Opiniestuk: Is energie even trendy als een iPhone?

Technologie evolueert snel. Niets eens 20 jaar geleden stond het faxapparaat centraal in elk bedrijf. Wie sneller wilde zijn dan de post had een fax nodig. Het doorsturen van tekst met illustraties of foto’s was een ramp. Vandaag worden hele boeken drukklaar via internet verzonden. Bellen van op het strand was 2 decennia geleden een mirakel. Nu heeft iedereen een mobile telefoon. Onvoorstelbaar dat we ooit zonder konden. Hetzelfde zal ongetwijfeld gebeuren met ons energiegebruik. De tijd komt dat we met verbazing en onbegrip zullen kijken naar hoe gezinnen en bedrijven nu met energie omspringen.Het lijkt nu nog ver af, maar de eerste tekenen van die ommezwaai worden nu al zichtbaar...

   
Lees meer

22 februari 2011

Gobo investeert 6 miljoen € IN CO2-reductie

LANAKEN - Gobo Transport en Logistics is onlangs begonnen haar bedrijfsgebouwen in Lanaken uit te rusten met zonnepanelen. Een oppervlakte vergelijkbaar met 6 voetbalvelden gaat voldoende groene stoom leveren om zeshonderd gezinnen van energie te voorzien. Daarbij gaan ook de medewerkers van Gobo mee profiteren van de gunstige aankoopvoorwaarden. Het is voor het eerst dat drie Limburgse bedrijven de handen ineengeslagen hebben voor de realisatie van een zonnepaneelproject van deze omvang. De € 6 miljoen die met dit project gemoeid zijn, sluit aan bij investeringen die het bedrijf de laatste jaren gedaan heeft, waardoor Gobo voldoet aan de strengste en meest recente milieuwetgeving in haar streven een duurzame en milieuvriendelijke onderneming te zijn. 

 

 


Lees meer

18 maart 2011

Opiniestuk - Kernenergie-crisis - Stellen we wel de juiste vragen?

Het zijn barre tijden voor de mensen in Japan. En met de dreigende kernramp in Fukushima heeft de energiesector er wereldwijd ook een gigantisch probleem bij. De moeilijkheden die de goed georganiseerde en immer koelbloedige Japanners hebben met hun kerncentrales, hebben zelfs het immense leed van de aardbeving en de verwoestingen van de daarop volgende tsunamie naar de achtergrond geduwd. Alle ogen zijn gericht op Fukushima. En op alle andere kerncentrales over de hele wereld....


Lees meer

12 december 2010

Vaessen Industries met 40.000 m² zonnepanelen in één klap bij de grootste producenten van zonne-energie

Op de daken van vijf van haar Belgische productiesites plaatst Vaessen Industries nog voor het einde van dit jaar ruim 25.000 zonnepanelen. Die leveren samen voldoende energie voor 1.400 gezinnen. Daarmee komt Vaessen Industries in de top 5 van de grootste producenten van zonne-energie in België. Het project gaat gepaard met een investering van 15 miljoen euro.

 

 


Encon in de pers

Encon in de pers

artikel verschenen in HBVL op 09/11/10

12 november 2010

Vlaamse overheid verlaagt de subsidies op zonne-energie

Vandaag, vrijdag 12 november heeft de Vlaamse overheid beslist om de subsidies op zonne-energie  sterk te verlagen:

Door deze maatregel zal er een grote druk op de sector komen met volgende gevolgen:

1.       Op korte termijn zal waarschijnlijk de prijs van de zonnepanelen opnieuw zal gaan stijgen omwille van de schaarste van panelen en omdat de orderboekjes van de installateurs al goed gevuld zijn.

2.       Door deze maatregel wordt het na 1 jaar niet meer interessant om te investeren in zonne-energie. De kans is groot dat diverse installateurs failliet gaan. Het gevolg is ook dat de banken niet meer financieren in dergelijk projecten omwille van de langere terugverdientijd.

3.       De distributienetbeheerders zullen door deze maatregelen een enorme druk krijgen om projecten toch nog te koppelen en goed te keuren. De indienststelling van de distributienetbeheerder is essentieel om de steun te kunnen krijgen.


Nochtans kost het de overheid geen geld om de subsidies uit te keren want de kosten voor de subsidies worden betaald door de elektriciteitsklanten. Echter door de bovenstaande gevolgen zal er wel een negatieve economische impact zijn.

Voor Encon als ingenieursbureau is de aanpassing in principe niet zo slecht omdat het nu nog belangrijker is om een goed ontwerp van de installatie uit te voeren.
Echter omwille van de impact op de sector het is belangrijk dat de subsidie minder snel dient afgebouwd te worden om de druk op de markt te verlagen en zo een overgangsmaatregel te creëren. Hierdoor heeft de markt tijd om zich aan te passen aan de nieuwe situatie en dat is niet alleen goed voor de economie, maar ook voor het milieu.

Een  goed ontwerp is noodzakelijk om PV projecten rendabeler te maken.
Om projecten nog rendabel te maken is het belangrijk dat een nieuwe PV installatie goed ontworpen wordt. In het ontwerp kunnen er verschillende maatregelen toegepast worden om de projecten rendabeler te maken. Eén van die parameters is de geproduceerde elektriciteit voornamelijk zelf te verbruiken, waardoor de financiële opbrengst stijgt. Naast deze optimalisatie zijn er nog andere parameters die kunnen geoptimaliseerd worden om het PV-project rendabeler te maken.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie.

We zijn aanwezig op IFEST van 26-28/10/10


Qfor Kmo portefeuille